Bollywood actrice Deepika Padukone: “Problemen betreffende geestelijke gezondheid zijn een taboe in India”

Bollywood actrice Deepika Padukone: "Problemen betreffende geestelijke gezondheid zijn een taboe in India"Bollywood actrice Deepika Padukone is een van de beroemdheden die ervoor wil zorgen dat er meer bewustzijn ontstaat met betrekking tot de geestelijke gezondheid van de mens. Deepika heeft zelf een depressie doorgemaakt. En dat in een periode dat de beste tijd van haar leven had moeten zijn. Ze zette haar ervaring op papier en haar blog verscheen in de New York Times.

“Ik begon de eerste symptomen te ervaren in 2014. Het was half februari en na een lange dag werken was ik flauwgevallen. De volgende ochtend werd ik wakker met een leeg gevoel en de drang om te huilen”, zegt Deepika.

Ze maakte hit na hit, maar kon zichzelf niet uit bed tillen. “Op papier had dit een geweldige periode in mijn leven moeten zijn. Ik had net vier geweldige films op mijn naam staan, mijn familie steunde mij en ik had een relatie met een man die later mijn echtgenoot zou worden. Ik had geen enkele reden om mij zo verdrietig te voelen. Maar ik was het wel. Ook was ik de hele tijd uitgeput. Wanneer iemand een vrolijk liedje opzette om mij op te vrolijken, voelde ik mij alleen maar slechter. Elke dag wakker worden voelde als een enorme inspanning”, voegt ze toe.

“Geestelijke gezondheidsproblemen zijn grotendeels taboe in India. Een rapport van de WHO uit 2017 zegt dat bijna 57 miljoen mensen in het land worstelt met depressie. Uit een enquête uit 2016, uitgevoerd in opdracht van de Indiase overheid, bleek dat 85 procent van de mensen met gemeenschappelijke psychische problemen niet adequaat worden behandeld.”
“Voor een land met een van de hoogste zelfmoordcijfers ter wereld, een tekort aan professionals in de geestelijke gezondheidszorg en een bevolking van 1,3 miljard mensen, is dit buitengewoon zorgwekkend.”

Haar stichting Live, Love, Laugh hoopt hier verandering in te brengen. “De afgelopen vier jaar heeft de Stiching Live Love Laugh getracht om meer bewustzijn te creëren rondom geestelijke gezondheid. Wij hopen het stigma dat geassocieerd wordt met psychische aandoeningen te verminderen. Wij hebben volksgezondheidscampagnes opgezet, lesmateriaal voor scholen verzorgd, samengewerkt met artsen en een project voor geestelijke gezondheidszorg opgezet dat zich speciaal richt op de mensen op het platteland”, aldus de 33-jarige actrice.

Scroll naar top