Lees hier het Holika Dahan verhaal terug!

Maandag was het Holika Dahan, en Dinsdag was het Holi Phagua, het lentefeest wat gevierd wordt door miljoenen Hindoes wereldwijd. We hebben geprobeerd met eenvoudig taalgebruik het verhaal zo kort en goed mogelijk samen te vatten in een 2 delig verhaal. Lees dit verhaal hieronder terug

DEEL 1

Sukla Phalguna, de laatste dag van de Hindoekalender. De avond voor Holi, de laatste dag van de maand Phalguna en tevens wereldwijd gevierd door miljoenen Hindoes op aarde. Op deze dag verbrandt men de tevoren geplante Holika, welke het kwade symboliseert.

Het feest heet “Holika Dahan” en dit herinnert ons aan Holika, dat is de zuster van koning Harnaakoes.

Koning Harnaakoes liet zich als god vereren, maar zijn zoon Prahlaad dacht daar iets anders over; hij verzette zich namelijk en vertikte het om mensen te aanbidden.

De koning werd hier niet bepaald warm van en probeerde Prahlaad over te rijden met zijn paard, maar zonder succes. Prahlaad wilde alleen de “ware god” aanbidden. Tevens zong hij liederen ter ere van deze god en moedigde hij ook andere kinderen om hetzelfde te doen.

De koning beschouwde dit als ondermijning van zijn gezag en besloot zijn zoon te doden. Hij liet stenen binden aan de voeten van Prahlaad, en liet hem vervolgens in zee gooien. Toch bleef Prahlaad wonder boven wonder drijven.

DEEL 2

Na een poging te hebben gewaagd om Prahlaad over te rijden, probeerde de koning het met wapens, maar ook dat mislukte.

En nadat hij levend was begraven, bleek hij na enige weken nog springlevend te zijn. Hij was onverwoestbaar.

De zuster van Harnaakoes, Holika, had een idee met Prahlaad door hem op een brandstapel te plaatsen, in de veronderstelling dat vuur geen effect op haar had. Ze was een heks en had bovennatuurlijke krachten om elementen te beheersen, zoals vuur.

Nadat het vuur de hele nacht had gebrand, bleek de Prahlaad gespaard te zijn en Holika verbrand.

Tijdens de Holika-ceremonie loopt iedereen rond het vuur, om het kwade in te tomen. Ook werpt men rijstkorrels, aarde en stenen in het vuur om alle slechte gedachten en gewoonten te verbranden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top