Sushmita Sen is vandaag 45 jaar geworden

Bollywood actrice Sushmita Sen is vandaag (19 november) 45 jaar geworden. In 1994 won zij op achttienjarige leeftijd de Miss India-verkiezingen en versloeg daarbij Aishwarya Rai. In datzelfde jaar werd zij winnares van de Miss Universe-verkiezingen, die dat jaar plaatsvonden in Manilla op de Filipijnen. Zij was de eerste Indiase die deze titel wist te verwerven en tevens een van de jongste winnaressen uit de geschiedenis. In 1994 werd Aishwarya Rai gekroond tot Miss World.

Na haar periode als regerend Miss Universe besloot Sushmita Sen de overstap te maken naar de filmindustrie. Zij debuteerde in de film Dastak uit 1996, waarin zij zichzelf speelde die ten prooi viel aan een stalker. De film boekte weinig succes. Vervolgens speelde zij in Zor (in een komische rol naast Sunny Deol) en de Kollywood-actiefilm Ratchagan.

Haar doorbraak kwam met de film Biwi no. 1 uit 1999, een komedie van David Dhawan die de grootste hit was van dat jaar. Haar rol in deze film, waarin zij naast Salman Khan en Karisma Kapoor optrad, leverde haar meerdere prijzen op, inclusief de Filmfare-prijs voor de beste vrouwelijke bijrol. Een nominatie voor dezelfde prijs ontving zij voor haar rol in een andere film, Sirf Tum, eveneens uit 1999. Ook voor haar bijrol in Filhaal… (2002) sleepte zij meerdere nominaties en prijzen in de wacht. Haar grootste succes was echter de kaskraker Main Hoon Na van Farah Khan, waarin zij optrad naast Shahrukh Khan.

Sushmita valt vooral op met het spelen van karakterrollen. Dit is onder meer het geval in: Samay: When Time Strikes (2003), een losjes op Se7en geïnspireerde film waarin zij de rol van rechercheur vertolkt; de horrorfilm Vaastu Shastra (2004); de dramafilm Chingaari (2005), waarin zij een prostituee speelt die het opneemt tegen de alleenheersende dorpspriester (Mithun Chakraborty); Main Aisa Hi Hoon (2005), waarin zij het als advocate opneemt voor een geestelijk gehandicapte man Ajay Devgan die de ouderlijke macht over zijn dochter wil behouden en Zindaggi Rocks, een dramafilm over de relatie tussen een rockster en een arts Shiney Ahuja.

Sushmita Sen is nooit getrouwd. Zij heeft door de jaren heen twee dochters geadopteerd: Renee in 2000 en Alisah in 2010. Zij is nu al lager dan een jaar in een relatie met Rohman Shawl, die 15 jaar jonger dan haar is. Sushmita heeft recentelijk laten weten dat ze voor het eerst contact met hem had op Instagram. Volgens haar vormen Rohman, de kinderen en zij een team.

Scroll naar top