Bollywood film Sardar Udham niet naar Oscars vanwege uitbeelden ‘haat tegen Britten’

Bollywood film Sardar Udham niet naar Oscars vanwege 'haat tegen de Britten'

Shoojit Sircar’s veelbesproken Bollywood film Sardar Udham is niet uitgekozen als de Indiase inzending voor de Oscar. De juryleden zeiden dat het oneerlijk was om de haat tegen de Britten vast te houden.

De film was een grote kanshebber als officiële inzending van India voor de Oscars. Indraadip Dasgupta, jurylid, zegt dat de film ‘onze haat jegens de Britten uitbeeldt’.

“Sardar Udham is een beetje langdradig. De film speelt gaat in op het Jallianwala Bagh-incident. Het is een eerlijke poging om een? film te maken over een onbezongen held van de Indiase strijd voor vrijheid. Maar tegelijkertijd projecteert het opnieuw onze haat jegens de Britten. In dit tijdperk van globalisering is het niet eerlijk om aan deze haat vast te houden.”

Sumit Basu, ook één van de juryleden, zegt: “Velen zijn dol op Sardar Udham vanwege de filmische kwaliteit, inclusief camerawerk, montage, geluidsontwerp en weergave van die periode. Ik ben van mening dat de lengte van de film een ??probleem is. Het heeft een vertraagde climax. Het kost een kijker veel tijd om de echte pijn voor de martelaren van het bloedbad in Jallianwala Bagh te voelen.”

Beide juryleden geven aan dat de film te lang duurt. Met een lengte van 2 uur en 42 minuten is de film ruim een uur korter dan Lagaan (3 uur en 44 minuten), de officiële inzending voor 2002. Dit is al geen valide reden.

Het is jammer dat een prachtige film als Sardar Udham wegens een gevoel van angst niet wordt ingezonden. Het gaat namelijk niet over haat vasthouden. De film laat juist zien wat dat incident in die periode voor gevoelens heeft opgeroepen bij vrijheidsstrijders, in het bijzonder Sardar Udham. Dit was de kans om een stukje geschiedenis van India te tonen aan de Westerse wereld.

Scroll naar top