Echt gezond?

Men beweert dat olijven hartstikke gezond zijn, ze vormen een bron van onverzadigde vetzuren, anti-oxidanten, vitamines en mineralen. Daarnaast zijn ze ook nog laag in koolydrathen.

Tot zover hartstikke gezond toch? Helaas, niets is minder waar.

Duur vs. goedkoop

Wat is nou eigenlijk het verschil met de “goedkope”supermarkt- varianten of de olijven van bijvoorbeeld de markt of een speciaalzaak?

Het korte antwoord; supermakt-varianten worden (heel veel) bewerkt!

Olijven worden sterk bewerkt

Iedereen weet dat je pas groente -en fruit moet plukken als ze een beetje rijp zijn, maar olijven worden al geplukt terwijl ze nog niet rijp zijn, Een onrijpe olijf ziet er groen uit en is nog niet eetbaar

Olijven diie wel rijp zijn, zijn een stuk donkerder van kleur. Zelfs deze, rijpe, olijven hebben nog maanden langer nodig, alvorens ze geconsumeerd kunnen worden. Men plukt deze  stevige, onrijpe olijven al, zodat er geen kans op bederven ontstaat. Hier wordt (meestal) olijfolie van gemaakt.

Als de olijven geplukt zijn, worden ze geweekt in water en zout. Dit is nodig om de bittere smaak (oleuropeïne) kwijt te raken. 

Om groene olijven (die dus nier rijp zijn) snel eetbaar te maken, worden ze vervolgens in een bad met natriumhydroxide geweekt. Natriumhydroxide is een zeer sterke stof, en zit ook in schoonmaakmiddelen, bijvoorbeeld gootsteenontstoppers.

Door ze in dit bad te leggen, worden de olijven enorm snel (nog geen eens in 12 uur tijd!) gerijpt. Na dit bad zien de olijven er niet uit. De kleur zou je weerhouden de olijven ooit te kopen, laat staan ze op te eten. Om dit op te lossen, wordt er een kunstamtige kleurstof (E140) toegevoegd., Hierdoor zien de olijven er extra mooi uit qua kleur

Het moge duidelijk zijn, dat tijdens het kunstmatig versnellen van dit rijpingsproces, er weinig gezonde stoffen in de olijven worden gevormd. Althans, veel minder dan tijdens het rijpen in de natuur gebeurt. Zelfs de goede voedingstoffen die al in de olijven zaten, zullen nauwlijks aanwezig zijn in de olijven.

Groene olijven of zwarte olijven?

In de supermarkten vind je groene, maar ook zwarte olijven. Zwarte olijven, zijn geen gerijpte olijven (die horen van nature vaak donkerpaars te zijn), maar gitzwarte kunstmatig gekleurde olijven. 

Zwarte olijven in de supermarkt, zijn gewoon groene olijven die simpelweg zwart worden gekleurd. Dit wordt gedaan met het stofje ijzergluconaat (E579). Naast de zwarte kleur, veroorzaakt dit stofje ook een metaalachtige bijsmaak.

Zijn olijven dus echt gezond?

Scroll naar top