Austin Colby reageert op kritiek op het spelen van Raj in DDLJ Broadway musical

Austin Colby reageert op kritiek op het spelen van Raj in DDLJ Broadway musical

De Britse acteur Austin Colby speeltin de Broadway musical Come Fall in Love het personage dat gebaseerd is op Raj uit de Bollywood film DDLJ. Het feit dat een blanke acteur deze rol op zich neemt heeft heel wat losgemaakt bij Indiase fans en filmliefhebbers. De acteur reageert in een recent interview op alle kritiek.

Dilwale Dulhania Le Jayenge komt naar Broadway als musical: Come Fall in Love. De regie is in handen van Aditya Chopra zelf. De muscial is een moderne multiculturele bewerking van de Bollywood-klassieker. De personages Raj en Simran uit DDLJ zijn twee iconische namen en personages.
In de Broadway musical is Simran hetzelfde gebleven, maar de makers hebben een opvallende keuze gemaakt voor de mannelijke hoofdrol. Raj is nu Rog (Roger), een Amerikaan. Het feit dat zo’n iconisch Indiaas personage, vertolkt door één van de meest populaire Indiase acteurs, nu door een blanke acteur wordt gespeeld levert veel kritiek op. Fans spreken van ‘witwassen’ en noemen dit zelfs een ‘nieuwe vorm van kolonialisme’.

“Ik ben mij ervan bewust wat mijn betrokkenheid bij deze productie voor veel mensen betekent. En ik begrijp de complete impact ervan. Ik ben niet de Raj waar Shah Rukh Khan ons verliefd op heeft gemaakt, en ik zal ook nooit doen alsof.”

“Ik ben erg enthousiast om de visie van het creatieve team voor deze rol te vervullen. En ik geloof echt in het verhaal en hoe we het gaan vertellen. Ik hoop dat het publiek Adi [Chopra] en de originele visie van het team voor Come Fall In Love op Broadway zal vertrouwen en net zoveel van dit stuk zal houden als wij.”

Verder ontving Austin tevens kritiek toen hij op Instagram deelde dat hij ’tot een paar weken eerder nog nooit van DDLJ had gehoord’. Dit maakte fans boos op het casten van een acteur die zich niet bewust is van de culturele impact van de film.
Austin vertelt dat hij de film inmiddels wel heeft gezien. “Na het kijken naar DDLJ was ik vervuld van vreugde, terwijl ik een inkijk kreeg in de rijke wereld van de Indiase cultuur. Het is overweldigend om de impact van DDLJ op zowel het Indiase als het wereldwijde publiek volledig te verwerken. De film heeft vele harten weten te raken en levens veranderd.”

Een interessant feit is dat Aditya Chopra aanvankelijk DDLJ had bedacht met een blanke man in de hoofdrol. Jaren geleden onthulde hij in een interview dat hij in eerste instantie Dilwale Dulhania Le Jayenge wilde maken met Hollywood-ster Tom Cruise.

Come Fall in Love gaat in het Old Globe Theatre in San Diego in wereldpremière. De musical begint op 1 september tot 16 oktober 2022, met de officiële première op 14 september.

Scroll naar top