Uitspraak rechter: Stem of afbeelding van Amitabh Bachchan mag niet worden gebruikt zonder toestemming

Uitspraak rechter: Stem of afbeelding van Amitabh Bachchan mag niet worden gebruikt zonder toestemming

De stem, afbeelding of de naam van Bollywood acteur Amitabh Bachchan mag niet worden gebruikt zonder zijn toestemming. Zo oordeelde het Hooggerechtshof van Delhi vandaag nadat het een verzoekschrift van de 80-jarige acteur had ontvangen.

De rechtbank heeft tevens het ministerie van Elektronica en Informatietechnologie en telecomserviceproviders opgedragen om bepaalde content te verwijderen.

“De eiser is een bekende persoonlijkheid en wordt ook vertegenwoordigd in verschillende reclames”, zegt rechter Navin Chawla, erop wijzend dat de acteur is “benadeeld” door degenen die zijn naamsbekendheid, zonder zijn toestemming, gebruiken om hun goederen en diensten te promoten.

Amitabh Bachchan heeft de rechtbank enige tijd geleden benaderd met een verzoekschrift, bedoeld voor ‘de hele wereld’, om zijn naam, gezicht, stem en andere persoonlijkheidskenmerken te beschermen. Zijn advocaat voerde het woord in de rechtszaal.

“Ik geef u een voorproefje van wat er aan de hand is. De één maakt t-shirts en zet zijn gezicht erop. Iemand anders verkoopt posters. Dan is er ook nog een domeinnaam amitabhbachchan.com geregistreerd. Dit is waarom we hier vandaag staan.”

De megastar heeft ook een verbod aangevraagd tegen boekuitgevers, T-shirtverkopers en verschillende andere bedrijven.

Scroll naar top